Gegroet, geïnteresseerde lezer!

Alle informatie over het project "Inloopmobiel Eetstoornissen" vindt u op deze weblog. Daarnaast vindt u er ook de agenda met exacte locaties waar de Inloopmobiel langskomt, meer uitleg over de vereniging AN-BN en links naar interessante websites.


dinsdag 10 november 2009

Persbericht, 10 november 2009

PERSBERICHT, Kampenhout, 10 november 2009


Eetstoornis treft 1 op 10 vrouwen
Inloopmobiel Eetstoornissen binnenkort op de baan?
De Vereniging Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa (AN-BN) bestaat in 2010 dertig jaar. Het nieuwe project voor dit jaar is de “Inloopmobiel Eetstoornissen”. Met deze Inloopmobiel kan het succes van het Inloophuis te Leuven over heel Vlaanderen worden uitgebreid. Op 5 april 2010 lanceert AN-BN een 10-daagse sponsorfietstocht doorheen Vlaanderen. In het Leuvense Provinciehuis werd vandaag de peter van de fietstocht voorgesteld: Jef De Smedt, bezieler van het VTM-Soapteam.

Inloopmobiel Eetstoornissen

Johan Vanderlinden, psychotherapeut met jarenlange ervaring in het behandelen van mensen met eetstoornissen, stelt vast dat eetstoornissen tegenwoordig sterk in opmars zijn. Uit recent onderzoek blijkt hoe in Vlaanderen één op tien vrouwen tussen tien en dertig jaar oud ooit in haar leven te kampen krijgt met eetstoornissen. Vanuit een grote vraag naar lotgenotencontact richtte AN-BN in 2004 een Inloophuis op. Dit werd al snel een centrale ontmoetingsruimte voor (ex-) eetstoornispatiënten, familie, vrienden en andere betrokkenen.


Toch wordt daarmee nog niet iedereen bereikt. Vooral voor ouders en familie uit andere provincies blijkt de reis naar Leuven een struikelblok. Met deze bekommernis in het achterhoofd besloot AN-BN om een nieuw project uit de grond te stampen. Met de Inloopmobiel Eetstoornissen kan AN-BN zelf tot bij de mensen gaan en op die manier de drempel om hulp te zoeken nog verlagen. En dit is belangrijk, want hoe sneller hulp wordt ingeschakeld inschakelt, hoe groter de kans op genezing, bevestigt ook Johan Vanderlinden.


De Inloopmobiel Eetstoornissen zal vanaf juli 2010 regelmatig op verschillende plaatsen in Vlaanderen halt houden. Het gaat hier om een wereldpremière en een uniek project dat ook door de professionele wereld als waardevol beschouwd wordt. Mensen kunnen er terecht voor een goed gesprek, een luisterend oor, informatie, advies, lotgenotencontact en doorverwijzing. Of zoals Els Verheyen, psychologe bij AN-BN, het stelt: “We zetten het Inloophuis op wielen en brengen het tot bij de mensen.”

Sponsorfietstocht “8 voor omgeving”
Peter van de sponsorfietstocht is niemand minder dan Jef De Smedt, bekend als Jan Vandenbossche in “Familie”. Daarnaast is hij ook aanvoerder van het PrimoTVgids Soapteam. Samen met zijn collega-acteurs zal hij de fietsers op verschillende etappes vergezellen. “We willen vooral de omgeving van eetstoornispatiënten laten weten dat ook zij ergens terecht kunnen met vragen,” zegt Marie-Josée Verhoeven, voorzitster van AN-BN. Ook de professionele hulpverlening reageert positief op het initiatief. Tijdens de fietstocht ontvangen de eetstoorniscentra van Gent, Antwerpen, Tienen en Kortenberg de fietsers voor een kennismaking met de afdelingen. De opbrengst van de fietstocht gaat integraal naar de Inloopmobiel Eetstoornissen. Schepen van Welzijn te Kampenhout, Greet Willems, roept steden en gemeenten op om het project praktisch te ondersteunen. In elke stad of gemeente wonen immers gezinnen die getroffen worden door de eetstoornisproblematiek.


Vereniging AN-BN vzw

“Laat je leven niet leiden door een eetstoornis”, is het credo van AN-BN. In Vlaanderen is zij de enige zelfhulpvereniging waar iedereen terecht kan met vragen over eetstoornissen. Een twintigtal ervaringsdeskundige vrijwilligers zet zich in om mensen bij te staan. Naast de activiteiten in het Inloophuis verzorgen zij de telefonische permanentie, de mailcontacten, het tijdschrift en het forum voor lotgenoten. - - - - - -
Voor meer informatie:
http://www.anbn.be/
http://inloopmobieleetstoornissen.blogspot.com/
http://www.denauw.be/
info@anbn.be of 016 89 89 89
Meer foto's op: http://www.facebook.com/group.php?gid=154616562551&ref=mf

1 opmerking:

Anoniem zei

Chique initiatief!
Goed gedaan!